Skip to main content

Måste det finnas med en punkt i nikotinvarningen för engångsvapes?

Pink-Lemonade-Rosa-Lemonad

Något som har kommit upp för livlig diskussion just nu är varningstexten på engångsvapes och andra e-cigaretter som berörs utav TPD-lagen. Alla har nog fått med sig att alla nikotinhaltiga varor skall innehålla den klassiska texten Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Men fram tills nu har det inte varit något direkt fokus på hurvida det är ett måste att ha med en ”.” i slutet utav den här meningen. Vissa menar att i lagtexten så står texten i slutet utav en mening, vilket då naturligvis skall avslutas med en punkt, men att det inte är nödvändigt att faktiskt ha med punkten. För inte skulle väl en punkts vara eller icke vara, påverka läsbarheten hos användare kan man tycka.

Fast på senaste tiden har kontrollanterna som är ute i butiker och ser till så att alla regler följs, börjar bli väldigt nitiska på just den där punkten. De har faktiskt gått så långt att de tvingat handlare att plocka bort de varor som saknar punkten i värningstexten.

Vi har även talat med Folkhälsomyndigheten som bekräftar att så är fallen. Varningstexten för nikotin på e-cigaretter måste faktiskt avslutas med en punkt. Detta gäller även själva ytterförpackningen.
Ja, du läste rätt. Displaylådan, den som styckförpackningarna kommer i, vanligtvis 5 eller 10-pack, måste också ha denna varning. Hur det blir om man istället flyttar styckförpackningarna till exempelvis ett dispalyställ är dock lite oklart. Måste även displaystället utrustas med nikotinvarningar då?

Läs mer om märkningsreglerna för elektroniska cigaretter på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Salt Switch fick etikettera om alla sina engångsvapes

Till exempel så fick Salt Switch bakläxa på detta. De fick etikettera om samtliga engångsvapes och ytterförpackningar på grund av avsaknaden av en punkt. Men notera att det inte är ett problem om det sitter en klisteretikett på en nikotinprodukt. Det behöver inte vara förtryckt på förpackningen, utan att så länge det är korrekt information som framgår så är det helt ok.

Här kan du köra engångsvapes hos iSmokeKing.

Det är nya tider nu och man märker av ett allt större fokus på att kontrollera elektroniska cigaretter, därför är det viktigt att försöka hänga med i alla nya lagar och regler som finns. Ett bra steg som handlare är att se till så att du köper dina varor utav en seriös grossist som faktiskt följer med och ser till så att du får varor som är korrekt märkta från början. En bra grossist av engångsvapes är Engångsvape24, som har ett väldigt brett urval av produkter till bra priser.

Du kan läsa mer om engångsvapes i vår artiklel här. du kan även läsa mer om engångsvapes på vår systersida vejpbar.se.

Leave a Reply